Nonnevot - sjtrik - poeffel - typisch Limburgs gebak

Een nonnevot is een typisch Limburgs gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval  (Vastelaovend) of nieuwjaar

Verzendkosten

€ 6,95 

Standaard levertijd

2 - 5 werkdagen

€ 1,75
Prijs per stuk

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

| Meer

Typisch Limburgs gebak
Een nonnevot is een typisch Limburgs gebak(je) in de vorm van een lus met een losse knoop. Het gebakje komt oorspronkelijk uit Sittard, en wordt traditioneel met carnaval  (Vastelaovend) of nieuwjaar gegeten. Tegenwoordig vinden nonnevotten het hele jaar aftrek bij de Limburgse bakker. Nonnevotten bestaan uit meel, gist, melk, zout, boter, basterdsuiker  en (zonnebloem)olie of reuzel, en worden gefrituurd.

Het gebak is al zeer oud, want in 1676 werd het al aangeboden aan de Franse bevelhebbers die de stad Sittard wilden innemen. Waar de naam ‘nonnevot’ precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen, die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.

In Heerlen noemt men een nonnevot ook wel sjtrikke' of 'poeffele'